Hvordan finne riktig skive?

For best mulig resultat, enten du skal kappe eller slipe, gjelder det å velge riktig skive for jobben.

Start med materiale

En av faktorene er å se på hvilke materiale du skal jobbe med. Det er hardheten og strukturen i bindemiddelet som er den største forskjellen mellom skivene som er beregnet til de ulike materialene. Kappeskiver finnes fra 0,8 mm til 2,5 mm, men den vanligste tykkelsen er 1 mm. Slipeskiver kan ligne på en kappeskive, men er ofte tykkere 6,5 mm, eller det kan f.eks. være flap disc. Slipeskiven er grovere og avvirker mer. Flap disc er snillere med underlaget og brukes mer til finish og poleringsjobber, og kan også benyttes på treverk. 

Hos oss finner du i hovedsak tre forskjellige skivetyper:

«Metal» til stål – Kan brukes til for eksempel stål, ikke-jernholdige metaller som kobber, messing, bronse og aluminium. 

«Inox» til både stål og rustfritt stål – Dette er den mest brukte og universale skiven, og passer til nesten alle oppgaver, for eksempel sliping og kapping av stål, rustfritt stål og ikke-jernholdige metaller som kobber, messing, bronse og aluminium. Men husk på, hvis du har kappet eller slipt stål med denne skiven kan du ikke bruke den til rustfritt stål etterpå. Stålmateriale inneholder jern, og det legger seg som et belegg på skiven. Hvis dette belegget havner i snittet på et rustfritt materiale, er det stor fare for at det oppstår korrosjon.

«Aluminium» til ikke-jernholdige metaller og treverk – som aluminium, kobber og bronse. Bindemiddelet i disse inneholder ikke jernfragmenter, og vil derfor ikke føre til rust. Du vil tydelig se at disse er merket med «Alu» eller «Aluminium».

Ulike slipeskiver

Hva er best: Zirkonium eller Ceramic slipemiddel?

Det er to typer slipemidler som er mye brukt, Ceramic og Zirkonium, i produkter som er belagt med slipekorn som f.eks flap discs, mini slipeskiver, og slipebånd. Ceramic og Zirkonium er to gode slipemidler, men det er litt forskjell på hvor de presterer best med tanke på trykk, varmebestandighet og hardheten til materiale du jobber med. Felles for begge er høy ytelse og lang levetid ved at de kontinuerlig fornyer sin slipeevne og skarphet, som vil si at du får et godt resultat helt til siste korn er utslitt.

Zirkonium

Zirkonium er et slipemiddel som fungerer utmerket på materialer som trenger et mer aggressivt slipemiddel og et godt alternativ ved sliping under høyt trykk, høy varmgang over tid og ved maskinering. Fargen på Zirkonium er ofte brun eller rødbrun.

Her er noen eksempler på bruksområder:

  • Rustfritt stål
  • Verktøystål
  • Nikkellegering
  • Aluminium
  • Titan
  • Støpejern
  • Karbonstål
  • Bremseskiver
  • Sveisesømmer
  • Treverk
  • Ikke jernholdige metaller (messing, bronse og kobber)

Ceramic

Ceramic er et keramisk slipemiddel som har en annen krystallform og er tilgjengelig i grovere korning opp til 120. Ceramic gir god effekt også ved et lavere trykk som igjen vil si at du blir mindre sliten av å jobbe med dette over tid. VSM er en kjent type Ceramic slipemiddel, fargen på Ceramic er ofte rød.

Her er noen eksempler på bruksområder:

  • Støpegods i aluminium
  • Karbonstål
  • Glødeskall (moderate mengder)
  • Rustfritt stål
  • Verktøystål
  • Titan og andre fomfartmetaller
  • Ikke jernholdige metaller (messing, bronse og kobber)

Ceramic

Zirkonium

Slipegrovhet

På alle slipeprodukter vil du se betegnelse f.eks. K eller P og et tall, dette tallet indikerer hvor grov eller fin slipematerialet er. Jo lavere tall du har jo grovere er det, likt motsatt jo høyere tallet er jo finere blir sliperesultatet.

Man kan dele opp grovheten til slipematerialer fra ekstra grov – ultrafin.

Korning Slipegrad Bruksområder Finn produkter
P24 – P36 Ekstra grov    
P40 – P100 Grov

Grovsliping av tre, metall og sparkelmasse og fjerning av gammel maling.

Se vårt utvalg
P120 – P180 Medium Finsliping av tre og metall, og mellomsliping av sparklede flater. Se vårt utvalg
P200 – P280 Fin Ekstra fin sliping av tre og metall, ferdigsliping av sparklede overflater og grovsliping av karrosseri. Se vårt utvalg
P320 – P400 Ultrafin Mellomsliping av lakkerte og malte flater og karrosseri. Se vårt utvalg
P400 -> Polering Polering av metall og avsluttende sliping av karrosseri og lakkert tre. Se vårt utvalg

Maskiner og innfestning

Det finnes flere typer, størrelser og innfestninger på kapp- og slipemaskiner. Husk alltid å sjekke hvilken størrelse og innfestning utstyret du bruker har når du skal velge skiver. Den mest brukte størrelsen på vinkelsliper er 125 mm. 

Skiver til
standard vinkelsliper

Skiver med
Roloc-feste

Skiver med og uten
aksel

Sikkerhet og bruk av verneutstyr

Sjekk alltid skiven visuelt før du begynner. Her skal du se om skiven har synlige skader, som f.eks. har skiven vært utsatt for fukt? Er det skader eller hakk? Sitter senterringen som den skal? Oppdager du at skiven er skadet, bytt ut skiven før du starter. En skadet skive er svakere som vil si større risiko ved bruk.

Alle skiver er datomerket på senterringen, for at du skal kunne være sikker på at skiven ikke er gammel. Det anbefales ikke å bruke skiver som er eldre enn tre år, da bindemiddelet kan bli dårligere overtid. I verste fall kan skiven gå i oppløsning eller brekke mens du holder på.

Før du starter, vær sikker på at du bruker riktig verneutstyr

På skiven står det hvilket verneutstyr som skal brukes, men anbefaler alltid å bruke verneutstyr som vernebriller, hansker og hørselvern, gjerne også en støvmaske. Fjern aldri sikkerhetsskjermen på maskinen eller bruk skiver som har større diameter enn utstyret du bruker er godkjent for.

Ved å trykke "Godta alle" gir du samtykke til at vi kan samle informasjon om deg for ulike formål via informasjonskapsler. Funksjonalitet, Statistikk og Markedsføring
Ved å trykke "Godta alle" gir du samtykke til at vi kan samle informasjon om deg for ulike formål via informasjonskapsler. Funksjonalitet, Statistikk og Markedsføring