Profesjonell bilpleie:
Hvordan vasker du bilen på den mest effektive måten

Vask og rengjøring av biler og kjøretøy er for noen en glede og for andre et pes. Her skal du få noen tips til hvordan du kan gå fram og hva du skal bruke for å få jobben gjort med et godt resultat, enten du er av den ene eller den andre typen.

Med gode produkter og fremgangsmåter blir det enkelt å få et topp resultat, uten en masse slit. Noen bare tar hva de har av vaskemidler og regner med at det går fint enten det er Zalo eller grønnsåpe.  Men er egentlig såpe bare såpe?

Det korte svaret er nei. Bruk produkter som er laget for det du skal bruke det til, disse vil mye lettere løsne det smusset du vil fjerne og gi deg et bedre resultat.

Se først etter hva du skal vaske bort. Salt og møkk etter kjøring på saltede vinterveier? Vårrengjøring av bilen? Blomsterstøv? Så velger du vaskemiddel og fremgangsmåte etter det.

Vi starter utvendig

Her er en enkel oversikt som viser trinn for trinn hva du skal gjøre og hvilke produkter du skal bruke til hva. Man kan velge om man vil begynne på trinn 1, 2 eller 3 etter behov.

Et par grunnleggende råd først: 

  • Vask aldri i direkte sollys
  • Legg aldri noen kjemi på en varm overflate.
  • La aldri noen kjemi tørke inn på overflaten.
Skumvask av bil

Trinn 1 - Fjerning av metallpartikler

For å løsne fastbrent bremsestøv som sitter fast i lakken, så anbefaler vi å bruke Metall-X. Den har en gel-lignende konsistens som gjør at det ikke renner av lakken og gir produktet tid til å virke. Legg et lag med metallpartikkelfjerner på felger og i sprutsoner som for eksempel nederst på dører og bakluke. Brukes konsentrert, skal ikke blandes ut. Pass på at bilen er ren nok til at Metall-X kommer i kontakt med lakken. Kan legges på tørr bil. Bruk en børste på felgene om nødvendig.

La produktet virke i 3-5 minutter og gå videre til trinn 2.

Trinn 2 – Fjerning av asfalt og tjære

Det kan være vanskelig å fjerne veistøv og asfaltrester som legger seg på bilen. Her strekker ikke vanlig såpe og vann til. Fordelen med Relekta Asfaltfjerner er at den kan legges på både vått og tørt kjøretøy. Påfør Asfaltfjerner på hele kjøretøyet, har du utført trinn 1 først kan du legge produktet rett over.

La produktet virke i 5-10 minutter og gå videre til trinn 3.

Trinn 3A – Skumvask

Relekta Ultrawash er et av de råeste vaskemidlene på markedet, fungerer på ultrakort tid og er spesielt utviklet for berøringsfri vask. Med skumkanon gjør du vask til en lek. Skumlegg hele kjøretøyet nedenfra og opp med et blandingsforhold på 3-5% ut av skumkanon. Kan også brukes med lavtrykksprøyte. Har du utført tidligere trinn først kan du legge produktet rett over.

La produktet virke i 5-10 minutter.

Trinn 3B - Motorvask

Skal du gjøre det lille ekstra og ta en motorvask når du er i gang så kan du også bruke Ultrawash til dette på kald motor. Kan påføres med skumkanon eller lavtrykksprøyte for å komme til i kriker og kroker.

La produktet virke i 3-5 minutter, børst gjerne med en pensel eller myk kost der det trengs og skyll av med vann. NB. Vær forsiktig med høytrykk, man kan få vann inn i kontakter og elektronikk om man er uheldig.

Trinn 4 – Skyll av

Spyl av kjøretøyet med høytrykk. Start nedenfra og jobb deg systematisk oppover. Avslutt med å skylle ovenfra og ned for å få med alle såperester.

Trinn 5 – Bøtte og svamp

Om man ønsker en super finish kan man gå over med bøtte og svamp/vaskevott. Både Relekta Ultrawash, Relekta Bilvask med voks og Novacare Shamp-Wax kan brukes. Skyll grundig med rent vann. Bruk egen børste til felger.

Innvendig vask

En grundig innvendig vask av bilen vil bidra til å opprettholde en sunn og hygienisk kupé, og vil også gi en mer behagelig kjøreopplevelse.

Mattevask

Mens du er i gang med skumvasken utvendig, tar du ut mattene i bilen og skummer disse samtidig med Ultrawash. Skrubb dem gjerne med en kost før du skyller av. Når de er tørre, kan du friske dem opp med Novasim Spray.

Interiør

Når det kommer til innvendig vask kan du bruke hverdagshelten Multifoam på nesten alt, inkludert, men ikke begrenset til: dørtrekk, dashbord, vinduer, seter, midtkonsoll osv. Rist boksen, spray på skum og vent noen sekunder før du tørker av med en microfiberklut.

Vanskelige flekker

Til gjenstridige flekker kan du bruke uttynnet Ultrawash eller Novakleen PH9. Vent litt, gni forsiktig med en myk børste og trekk opp det fuktige med en klut eller papir (alltid lurt å først sjekk på et lite synlig sted så du er sikker på at materialet tåler det).

Prikken over i'en: Overflatebehandling

Utvendig

Innvendig

Ved å trykke "Godta alle" gir du samtykke til at vi kan samle informasjon om deg for ulike formål via informasjonskapsler. Funksjonalitet, Statistikk og Markedsføring
Ved å trykke "Godta alle" gir du samtykke til at vi kan samle informasjon om deg for ulike formål via informasjonskapsler. Funksjonalitet, Statistikk og Markedsføring